Łączna liczba wyświetleń

sobota, 14 stycznia 2012



Dzisiaj coś klasycznego coś co każdy zna i danie, które ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników, danie, którym się żywiłem przez pięć lat prawie codziennie zmieniając tylko poziom zasolenia ziemniaków żeby nie wpadać w monotonieJ  SCHABOWY ziemniaki SURÓWKA J



Ziemniaki klasycznie gotujemyJ ja jak zwykle w mikrofalówce, bo lubię i umiem J i szybkoJ . Tu zrobiłem purée, czyli dodałem troszkę masła tak jeden widelecJ i śmietany jak ktoś się odchudza, jak ja J, to może dać mlekoJ i wszystko dokładnie ugnieść. Podoba mi się w tym to, że jak dobrze zrobię te ziemniaczki to przypominają prawie ubitą pianęJ
Teraz czas na głównego bohatera naszego dzisiejszego obiaduJ no chyba, że jecie obiad w jakimś miłym towarzystwieJ (może ktoś się podzieli co z kim konsumował :p ). Schabowy jak to schabowy żeby był prawdziwy to musi być z kością i koniecznie smażony na smalcu.  Ja mięso zawsze osolę lekko i dosyć mocno pieprzęJ bo lubię :p do tego fajnie dodać zioła tak aby przełamać ten klasyczny smak (bo przez 5 lat mi się trochę przejadło J ). Panierka to jajko roztrzepane na talerzu widelcem i bułka tarta. Ja zawsze dwa razy panieruję tak żeby panierka była grubszaJ a no i co ważne żeby mięso dało się pogryźć trzeba je rozbić, tak tak to ten klasyczny niedzielny odgłos w blokachJ popołudniowy.
Jak już mamy przygotowanego głównego gościa to zaakompaniujmy go lekką sałatkąJ W moim wykonaniu sałata lodowa z drobno pokrojonym pomidorem. Do tego troszkę octu balsamicznego albo sok z cytryny sól i cukier i gotowe. Oj chyba mi przyszła ochota na dokładkę J POLECAMJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz