Łączna liczba wyświetleń

3851

wtorek, 31 stycznia 2012

Karkówka polowa (nie połowa)


Witam w piękny mroźny słoneczny dzieńJ Niestety i mnie ścignęło i musze od czasu do czasu popracowac i dziś klecę obiad na kuchni prawie polowej (bo kuchnia w polu). 
 Po udanych zakupach w Biedronce ruszamy do przygotowania karkówki w cebulce choć w lepszych knajpach nazwali by ją na kołderce cebulowej lub dymkowej a to zwyczajny kawałek mięsa na podstarzonej cebuli, do tego miała być marchewka z groszkiem ale biedronki chyba nie lubią marchewki i są ziemniaki do tego surówkaJ


SKŁADNIKI: karkówka, możliwie najmniej tłusta, no chyba , że ktoś lubi :p, kilka ziemniaków, cebula, kapusta pekińska, smalec, sól i cukier , śmietana

Ziemniaki trochę pofantazjowałem J i podgotowałem kilka chwil potem pokroiłem w plasterki i podsmażyłem na smalcu. 
Surówka jak surówka kapusta posiekana wymieszana ze śmietaną solą i cukrem, nic prostszego. 

Najciekawsza karkówkaJ Na patelni podsmażyłem cebulkę, dosyć długo podlewając wodą aż zrobił się taki jakby sos z niej nie wierzyłem ze to możliwe ale naprawdę jak się smaży cebulę długo najlepiej na maśle i podlewa wodą zmieni się w sos prawie jednolityJ no i do tego karkówkę wkładami i dalej dusimy. Dosyć długo na małym ogniu J z uwagi na brak przypraw – choć może tu coś rośnie na polu ale na mrozie nie chce mi się szukaćJ - długo dusze wszystko żeby wydobyć możliwie dużo smaku z karkówki  i cebuli. Hmmm producenci maja fajnie sypną glutaminianem lub innym ścierwem i smak wydobyty a my gospodynie zdrowo gotujące musimy kombinować żeby kotlet smakował jak kotlet czyli tak jak powinienJ  Także dziś danie banalne jak pisałem wszystko co trzeba zakupiłem za ok. 12 zł J i upichciłem w bardzo mocno NIEwyposażonej kuchniJ
I nie mogłem się powstrzymac J nasz obiad a w tle zachodzące słońceJ zaglądające przez okno J





Zapraszam do stołu aha nie Was najpierw do garów :p

Kuba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz