Łączna liczba wyświetleń

3851

niedziela, 8 stycznia 2012

Pierś nadziewana szpinakiem z fetą

Dziś coś super extra :) czasochłonne ale jakie pyyyyszne danie :) a nawet dwudnie:)

Pierwsze danie: Zupa porowa - tu raczej nie ma żadnej filozofii. Kroimy jednego małego pora i dla urozmaicenia wrzuciłem pokrojoną w paseczki marchewkę no i zagotować z kostką rosołową. Na koniec zabieliłem lekko mąką i smietanką.... mmmm znowu mi ślinka cieknie :p

Ha i tu ukłon w stronę czytaczy moich ... klikajcie w reklamy bo zbieram na nowe miski do zupy tak zebym nie musiał jej serwować w filiżankach z uszkiem :)


CO do drugiego dania to poszalałem :)
Pierś nadziewana szpinakiem z fetą, z ziemniakami i sałatką.
Składniki: piersi, feta tak, z garść, szpinak 3garstki, czosnek 2 ząbki, 4 ziemniaki, rukola, słonecznik łuskany!!:) ocet balsamiczny, oliwa, sol i pieprz i cukier.

Zaczniemy może mało logistycznie i strategicznie ale od piersi bo przyjemniej :)
Bierzemy dwie piękne, kształtne, soczyste, różowe, miękkie piersi w dłoń...  hmmm to po co dalej robić cokolwiek jak już jesteśmy w 7 niebie??!! Po co komu obiad jak się takie rarytasy bierze w dłonie;)
No ale dobrze nie samą miłością człowiek żyje :) Jak już mamy w rekach te piersi i jak już zbierzemy sie w sobie i zdecydujemy się żeby nie zasypiać z nimi i co najważniejsze NIE BRAĆ SUROWYCH DO BUZI!!! Surowe mięso kurczaka może zawierać bakterie salmonelli !! Myjemy je i wykrajamy jakby kieszonkę w nich. Farsz. Do szpinaku wyciskamy dwa ząbki czosnku i pokruszoną fetę doprawiamy pieprzem. Tak przygotowany farsz ładujemy w te piersi (przepraszam jeżeli zabrzmiało wulgarnie). I to wszystko na patelnie:)
W miedzy czasie gotujemy ziemniaki, ja to robię w mikrofalówce bo szybko. Ziemniaki wkładam do 'prawie'szczelnego pojemnika leję troszkę wody i tak w ok 6 min mam gotowe ziemniaki. Nawet ich nie obieram tylko dokładnie myję:)  Dziś chciałem zaszaleć i zamiast wody zagotowałem te ziemniaczki w winie. Jednak smakowały dokładnie tak samo jak z wody ale w domu był przyjemny zapach grzanego winka:)
Na koniec surówka :) czy sałatka :) prosta sprawa rukola posypana słonecznikiem i dla urozmaicenia dodałem posiekanej czerwonej cebuliji, do tego łyżeczka cukru oliwa i sok z cytryny no i pieprz, zamieszać zamieszać i gotowe:)

Danie rewelacja :) robi wrażenie wizualne  no i smakuje :)  Polecam i zapraszam do kuchni :p

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz